Dacă ți s-a emis decizia de pensionare însă, ești nemulțumit cu privire la cuantumul sumei pe care urmează să o încasezi cu titlu de pensie, atunci trebuie să ai în vedere următoarele:
✔️ Verifică dacă la calcularea pensiei, nu au fost luate în calcul toate veniturile suplimentare;
✔️ Verifică dacă sunt îndeplinite condițiile de formă ale adeverințelor ce au stat la baza emiterii deciziei de pensionare;
✔️ Verifică dacă ești în termen și contesta decizia de pensionare în 45 de zile de la comunicare, direct la instanța de judecată.
Știi cum să te adresezi instanței❓
– Formulează o cerere care să îndeplinească condițiile prevăzute de art. 194 Cod procedură civilă;
– Invocă toate temeiurile de fapt și de drept; (întrucât instanța nu poate să dea din oficiu, ci doar ceea ce s-a cerut, astfel riști să nu primești toate drepturile recunoscute în adeverințe);
– Atașează documentele (ex: cererea, decizia, adeverințe, copie CI, dovada comunicării deciziei etc);
– Trimite documentele la instanța de judecată pe e-mail, prin poștă sau depune direct la registratura instanței.
Știi care este instanța competentă❓
– În primă instanță, Tribunalul de la domiciliul reclamantului este instanța competentă. (Însă, îți recomand să urmărești proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor publice întrucât, Guvernul are în inițiativă reintroducerea Comisiei Teritoriale de Contestații, caz în care procedura prealabilă sesizării instanței de judecată, va fi obligatorie).
Știi ce se întâmplă dacă te adresezi unei alte instanțe de judecată❓
– Cererea va fi trimisă pe cale administrativă, instanței de judecată competente.
⚠️ Atenție! Hotărârea instanței poate fi de admitere în tot, în parte sau de respingere a cererii.
Știi ce poți face daca hotărârea instanței de fond este nefavorabilă❓
– În acest caz, poți exercita calea de atac a apelului în termen de 30 de zile, la instanța superioară (Curtea de Apel).
Știi ce poți face daca nici hotărârea instanței superioare nu este favorabilă❓
– În acest caz, daca nici în căile superioare de atac nu ai obținut o hotărârea favorabilă, o nouă contestație a deciziei de pensionare se poate face doar daca se emite o altă decizie.
În cazul în care hotărârea instanței este mulțumitoare, revizuirea deciziei de pensionare se face, de regulă, din oficiu, de către instituția emitentă a deciziei.
⚡Notă: În prezent, s-au adus modificări Legii 253/2010, prin care s-a eliminat procedura prealabilă prin care trebuia să se conteste decizia de pensionare la casa de pensii emitente. Astfel, deciziile de pensionare se pot contesta direct la instanța de judecată în termen de 45 de zile de la comunicare, nemaifiind nevoie să se aștepte un nou răspuns de la Comisia Teritorială de contestații.
În cazul în care aceasta nu este contestată în termenul menționat, decizia rămâne definitivă, iar dacă totuși depuneți cererea peste termen, aceasta urmează a fi respinsă.
Cu privire la curgerea termenului de 45 de zile de la comunicare – începutul termenului este reprezentat de data menționată de poștă pe plic.
❤️ Sfat: Păstrați plicul cu care v-a fost comunicată decizia de pensionare!
Daca ai o situație similară, pentru a te asigura că ai înțeles ce ai de făcut, nu ezita sa mă contactezi la numărul de telefon 0721.219.108 sau la adresa de e-mail: avocat@raicuionica.ro
De asemenea, te pot ajuta atât în asistarea și reprezentarea ta în fața instanței sau a altor instituții.